• Life

    Life

    “In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.” ― Robert Frost

  • Travel

    Travel

    Wherever you go, go with all your heart.-Confucius

  • Success

    Success

    "Success usually comes to those who are too busy to be looking for it." Henry David Thoreau

  • Emotion

    Emotion

    “Don't cry because it's over, smile because it happened.” ― Dr. Seuss

  • Motivation

    Motivation

    Stop Just Writing About Your Past and Start Writing Your Future!

  • Love

    Love

    Love is the flower you've got to let grow.

PREGNANCY : 6 TIPS MENCEGAH PEDIH ULU HATI KETIKA KEHAMILAN

0 comments


Pedih Ulu hati selalu dikaitkan dengan keasidan. iaitu gangguan perut akibat daripada tabiat makan yang tidak betul. Keadaan ini adalah biasa bagi kebanyakkan ibu hamil. Rasa panas diikuti dengan rasa pedih pada bahagian ulu hati. Ibu hamil perlu menjaga kesihatan sepanjang fasa kehamilan bagi memastikan ibu dan anak dalam keadaan yang baik.

Apa Punca Pedih Ulu Hati Ketika Kehamilan?

#1. Akibat diet yang tidak betul atau tabiat makan yang tidak sihat
#2. Perubahan hormon semasa kehamilan


Apakah langkah untuk mencegah pedih ulu hati secara semulajadi ketika kehamilan?

Langkah #1 : Makan Perlahan lahan

Tidak boleh makan dengan cepat tanpa mengunyah dengan betul. Makan makanan dengan perlahan lahan, dikunyah dengan baik dan akhirnya mudah dicerna.


Langkah #2 : Makan Sikit tetapi Kerap

Makan sedikit tetapi kerap adalah langkah terbaik untuk elak pedih ulu hati. ibu hamil disarankan mengambil 5 -6 hidangan saiz kecil pada waktu siang. Ini akan menjaga sistem pencernaan dan sekaligus mengelakkan pedih ulu hati.


Langkah #3 : Elakkan Makanan Pedas dan Berminyak

Makan berminyak, goreng dan pedas wajib dielakkan. Makanan ini memberi tekanan kepada sistem penghadaman dan menyebabkan pedih ulu hati. 
Saranan : banyakkan makan sayuran dan buahan.

Langkah #4 : Elakkan Makan Bersulam Air



Langkah #5 : Elakkan Pakaian yang Ketat

Ini untuk mengelakkan tekanan kepada perut yang menyebabkan ibu rasa kurang selesa. Pastikan pakaian ibu ibu longar supaya bayi dapat membesar dengan baik.


Langkah #6 : Elakkan Berbaring Selepas Makan

Berbaring selepas makan memang tak digalakkan. Sebaiknya berjalan 30 minit selepas makan dan elakkan makan 2 jam sebelum tidur untuk pastikan sistem percernaan dalam keadaan baik.


Semua langkah di atas adalah kaedah semulajadi untuk tangani pedih ulu hati. Jika masih berterusan, ibu ibu haruslah berjumpa dengan doktor untuk rawatan lebih lanjut.



MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-


Read more

MEGASTARS : BRANDING YOURSELF

0 comments

Alhamdulillah. 
Berkesempatan untuk compile sedikit sebanyak tips untuk Branding Yourself.

Untuk ahli ahli megastars, Jemput baca di Group pada 11 Nov 2014 



MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-


Read more

LIFESTYLE : OUTING BERSAMA IMAN AMAL AWAL

0 comments

Hari ni encik saad pergi tengok 4x4 challenge kat uum. Terpaksa kami ber empat keluar jejalan. Ni pasai mulut gatal janji dengan anak anak nak pergi taman.
Terpaksa tunaikan walaupun hari hujan..walaupun en saad tak jadi bodyguard kami.

Sampai kat amanjaya mall. Semua pakat tidur. Kecuali si awal. Melalak tak mau duduk dalam car seat. Ohooiii. Sampai serak suara okeh. Umi kental tak layan suara ramli sirap dia tu.

Memula fkir nak solat kat office kat laguna. Tapi memamdangkan lagi 5 minit nak asar. Kami solat kat amanjaya mall jugak. Camne nak solat?? Bawak baby..bawak budak2 kecik 2 orang lagi??

Alhamdulillah.
Setiap kali nak solat. Anak2 tak pernah meragam. Awal diam saja atas riba abang iman. Kebetulan pula ada ibu tengah power pumping...kebetulan ada nenek yang offer nak jaga.

Takut juga. Sebab sekarang macam2.  Satu perkara yang boleh percaya sebab ada si ibu comel dengan pump susu. Kalau takde dia..memang payah nak biarkan orang lain tengokkan.

Now. Iman and amal tengah sakan main kat playground kat tingkat 2. Umi? Umi usha gelagat orang je la. Sambil update status fb dan blogging.



Read more

PREGNANCY : 20 TANDA KEHAMILAN YANG WAJIB ANDA TAHU

0 comments
Well, selalunya yang merancang untuk hamil.
Hari hari duk search kat google tanda tanda kehamilan..gejala kehamilan.
Betui dak? kann..

meh terjah,
Kat sini saya senaraikan beberapa gejala yang sering dialami oleh ibu ibu di awal kehamilan.



APA ITU TANDA TANDA KEHAMILAN

Tanda tanda kehamilan adalah gejala kehamilan yang timbul pada wanita hamil dan terjadi akibat adanya perubahan fisiologi dan psikologi pada masa kehamilan.


TANDA TANDA KEHAMILAN YANG PATUT ANDA TAHU


1. Perubahan Payudara

Ibu hamil akan mempunyai payudara yang bengkak, rasa penuh, rasa berat, lembut dan agak sensitif. Kadang kadang boleh rasa macam ngilu sikit. Punca dia kerana ketidakseimbangan hormon badan dan peningkatan hormon progesteron. ( Belit tangan nak taip) . Kebiasaan keadaan akan kembali normal selepas beberapa bulan. Payudara juga membengkak kerana badan menyimpan lebih banyak air sepanjang kehamilan. Kadang2 keadaan tu boleh menyebabkan ibu hamil rasa kembung.

Selain dari payudara  membengkak, aerola dan lingkaran di sekitar puting juga akan melebar dan berwarna gelap.


2. Perubahan Bentuk Badan

Perubahan bentuk badan bukan sahaja berlaku pada bahagian perut, malah bahagian badan yang lain turut mengalami perubahan seperti bahagian peha, dada, lengan dan pinggul. Kalau saya dulu, rasa macam buncit je. Rasa pelik kenapa tetiba perut agak tinggi. Bila check. alhamdulillah..dah 1 bulan.


3. Kekerapan Membuang Air

Semasa kehamilan, rahim yang membesar akan menekan pundi kencing sehingga kekerapan membuang air bertambah. Kena pula masa tu buah pinggang memproses air kencing lebih kerap. Jadi keinginan untuk membuang air kecil makin bertambah.

Tapi kena ingat, anda perlu maintain minum air secukupnya kerana badan anda sememangnya memerlukan cecair tambahan untuk menyimpan cukup air dalam badan.Okeh. Jangan sebab kerap kencing, anda takut untuk minum air seperti biasa.


4. Mudah Penat

Di awal kehamilan terutama semasa trimester pertama, anda akan rasa mudah penat dan keinginan untuk bermalas-malasan saja di tempat tidur. Hal ini terjadi kerana badan anda sedang menyesuaikan diri dengan kehadiran si dia. Peningkatan hormon progesteron juga sering dikaitkan dengan masalah mudah penat. 

Selain daripada itu, anda mungkin menjadi mudah penat apabila kadar gula darah dan tekanan darah menurun. Rasa penat akan mula hilang sekitar minggu ke-12, apabila plasenta terbentuk sepenuhnya. 


5. Mual (Morning Sickness)

Loya adalah salah satu gejala kehamilan yang biasa. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon. Peningkatan hormon ini menyebabkan efek pedih pada lapisan perut sehingga menimbulkan rasa mual. Bagi kebanyakkan ibu hamil, loya ini tidak semestinya hanya terhad kepada waktu pagi - ada yang mengalaminya sepanjang hari

Anda juga yang tengok suami pun rasa meloya terus. 


6. Lewat Haid

Salah satu tanda kehamilan yang paling jelas adalah haid yang lewat. Namun tidak semua lewat haid  diklasifikasikan sebagai kehamilan. Anda juga boleh lewat haid  akibat stress, diet atau gangguan hormon.


7. Perubahan Emosi

Wanita hamil sememangnya mengalami mood swing. Ada ketika gembira. Tetiba nangis. Lepas tu merajuk. Eh marah suami pulak. Jangan risau. Perkara ini biasa berlaku kerana perubahan drastik hormon dalam badan. Jadi suami suami jangan marahkan isteri. Bersabarlah.


8. Spotting

Spotting atau sedikit darah bermula lebih awal daripada tarikh haid anda, ini merupakan tanda bahawa embrio disenyawakan semakin menempel di dinding rahim. Biasa spotting terjadi 8-10 selepas terjadinya ovulasi. Spotting selalu disalah erti sebagai haid oleh kebanyakkan wanita.


9. Kram Perut

Kebiasaan spotting akan disusuli dengan rasa kram bahagian perut. Rasa kram ini boleh berlanjutan sehingga trimester kedua sehinggakan posisi uterus terletak elok.


10. Pening dan Sakit Kepala

Pening dan sakit kepala normal bagi ibu hamil. Biasanya ibu hamil akan rasa sedemikian akibat daripada pelbagai perubahan badan seperti rasa penat, mual, lapar dan tekanan darah rendah. Seiring dengan emosi yang sering berubah.


11. Sembelit

Sembelit terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim sekaligus mengendurkan otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit.


12. Sering meludah

Keadaan sering meludah adalah akibat perubahan hormon estrogen, kebiasaannya ianya hilang apabila memasuk trimester kedua.


13. Suhu badan meningkat
Suhu badan akan meningkat sedikit apabila kehamilan atau selepas terjadinya ovulasi. Ada yang mengalami demam demam.


14. Sakit punggung

Tetiba rasa tak selesa pada bahagian bawah punggung.


15. Mengidam

Tetiba je rasa nak makan itu ini. ada yang bukan kegemaran kita pun bedal sekali.


16. Sensitif pada bau

Sensitif sangat pada bau. Kalau saya dulu tak boleh bau orang goreng ikan. Busuk. hohoho.


17. Gejala PMS

Merasai gelaja PMS. Perut kembung, sakit pinggang, ngeri dan sakit pada payudara. Adakalanya nafsu makan pun menjadi membuak2 tapi haid tetap tidak datang.


18. Lidah rasa Pahit

Tetiba rasa takselera itu ini. Lidah rasa macam pahit. Apa saja makan serba tak kena. 


19. Positif kehamilan

Dalam duk was was, kita buat urine test kat rumah. Result menunjukkan positif kehamilan. Sabar ibu ibu. Belum sahih lagi. Kena berjumpa dengan doktor untuk pengesahan.


20. Scan nampak si dia

Hasil dari scan, nampak si dia dalam kantung dengan denyutan jantung dup dap dup dap. Tahniah. Boleh buat buku merah.

Point kat atas adalah yang biasa ibu ibu alami. tapi tak semua ibu ibu alami perkara yang sama. Setiap kehamilan adalah berbeza. Apa pun, jaga diri, jaga pemakanan dan jaga emosi bagi memastikan keadaan kita dalam keadaan terbaik jika merancang untuk kehamilan.




MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-


Read more

MOTIVATION: 99% KEGAGALAN

0 comments

99% kegagalan adalah datang dari orang yang suka memberi alasan.



Read more