-->

10 March 2015



Everyday is a new day. Always be the best version of you.

02 March 2015

LIFESTYLE : THANKS YOU. U MEAN A LOT TO ME

Alhamdulillah.

Cukup Setahun Tiga Bulan saya bekerja dari rumah.
Memang tak terjangkau dengan akal fikiran saya.
Yang saya akan keluar dari 'dunia' saya itu.
Dunia Engineering.

Ramai yang cakap.
Rugi la kamu. Belajar tinggi tinggi tapi ..


01 March 2015

BLOG : 8 TIPS SEO UNTUK BLOGSPOT



Saya suka baca tulisan Tuan HH. Ringkas tapi mudah faham. i like sangat.

Bagi yang belum tahu SEO - Search Engine Optimatization, adalah salah satu cara yang terbukti berkesan untuk membolehkan laman web dan blog tersenarai dalam Search Engine. Memang tak mustahil untuk mendapat tempat dalam Search Engine ni. Bestkan. Orang search keywords tertentu zass terus Search Engine suggest blog kita. Mencurah curah trafik.

Jom kita tengok apa TIPS yang Tuan HH sarankan.


8 TIPS SEO UNTUK BLOGSPOT

1. Menghantar link url ke Search Engine

Anda boleh hantar link blog anda kepada Search Engine secara percuma samada bing, google atau yahoo (antara yang popular). Anda hanya perlu sign ini dan hantar, sesetengahnya tak perlu login pun.
Klik Sini untuk hantar ke Google.
Klik Sini untuk hantar url pada Bing.
Klik Sini untuk hantar link ke Yahoo Site Explorer.
Klik Sini untuk hantar link blog ke Yahoo! Site Submitter.


2. Kemaskini link dalam blog anda.

Anda perlu membuang link-link mati dalam blog anda. Link-link mati ini akan menyebabkan blog anda tidak mesra dan memberikan gamabaran yang tidak baik buat Search Engine.


3. Gunakan kata kunci bersesuaian.

Kata kunci bersesuai dalam deskripsi blog anda juga boleh menjadi penting dalam Search Engine. Berikan kata-kata yang sesuai seperti, blog malaysia, catatan peribadi dan sebagainya bagi memberikan kata deskripsi sesuai akan kandungan blog anda.
Kata kunci dalam entri blog boleh digariskan dan diberikan bold, supaya mudah ditemui oleh enjin carian.

4. Memperbaiki tags dalam blog.

Tags atau label boleh dijadikan sandaran supaya isi entri anda ditemui dalam enjin carian. Untuk menambah tags dalam blog, anda boleh gunakan beberapa pendekatan dalam penulisan html/koding blog anda.


5. Meletakkan alt tags pada gambar dan tajuk tertentu.

Alt tags boleh diletakkan dalam gambar. Anda perlu menambah alt="kata kunci" dalam image source atau link dalam coding anda.


6. Update blog anda secara berkala.

Perkara penting buat blog adalah sentiasa update. Search Engine akan mencari entri ataupun blog dengan isian terkini bagi dipautkan dengan kata kunci bersesuaian.


7. Buat sitemap.

Boleh dilakukan buat blog2 yang dibuat menggunakan tema wordpress atau berpaksikan platform ini. Itu sebab kita sering nampak banyak blog yang dot com sering muncul antara yang teratas dalam Search Engine.


8. Gunakan media sosial untuk promo blog.

Antara cara terbaik supaya blog anda dibaca ramai. Ia juga akan digelintar oleh Search Engine kerana media sosial selalunya akan berada antara yang top dalam enjin carian.

Selamat mencuba tips yang diberikan oleh Tuan HH. Tips ni bukan sekali buat terus glamour. Kena istiqamah baru menjadi. Kalau sekali buat terus nak naik rank dalam google. itu dah kira tahap gila glemer. Gitu.

Credit Tuan Hasrul Hassan.

MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-

14 February 2015

BISNES : TIPS MEMBELI ORANG



Dari ABS: Tip Membeli Orang


Apabila kita hendak mengambil pekerja untuk syarikat kita, inilah senarai semaknya:


1. Beli otak

Pilih pekerja yang lebih pintar daripada kita. Dia mampu menyelesaikan masalah-masalah yang kita tidak dapat menyelesaikannya.


2. Beli bakat

Pilih pekerja yang pandai melakukan kerja-kerja yang kita tidak pandai melakukannya.


3. Beli ilmu

Pilih pekerja yang mempunyai ilmu yang kita tidak punyai.


4. Beli skill

Pilih pekerja yang mempunyai skill yang kita tidak punyai.


Jangan beli ORANGnya. Jika kita membeli ORANGnya, nanti kita akan memilih orang yang banyak persamaan dengan diri kita. Itu buruk untuk bisnes kita.

ooo TQ Puan Ainon.


MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-

13 February 2015

BISNES : RISIKO MENYEWA KEDAI



Dari ABS: Risiko Menyewa Kedai


Faktor gagal membayar sewa kedai 3 bulan berturut-turut adalah punca 90% bisnes berkedai akhirnya bungkus.


+ Apakah tuan baru hendak memulakan bisnes pertama? (Jika ya, jangan menyewa kedai.)

+ Apakah bisnes tuan itu memerlukan tuan menyewa kedai? (Jika ya, jangan menyewa kedai.)

+ Apakah tuan akan membuat pinjaman bank? (Jika ya, jangan menyewa kedai.)

+ Apakah tuan akan mencagarkan hartanah orang tua kepada bank? (Jika ya, jangan menyewa kedai.)

+ Apakah tuan akan membelanjakan SEMUA wang simpanan tuan sebagai modal membuka bisnes berkedai itu? (Jika ya, jangan menyewa kedai.)


Mulakan hidup sebagai businessman dengan menjalankan bisnes yang tidak memerlukan tuan menyewa kedai.

TQ Puan Ainon



MUNIRAH HAZAM
The measure of who we are is what we do with what we have.-

About The Author

My Photo

Isteri kepada Encik Saad (bukan nama sebenar) dan umi kepada 3 teruna idaman malaya. Iman. Amal dan Awal. Berasal dari Terengganu dan menetap di Kedah bersama ibu mertua di Bukit Selambau.

Saya sekarang fokus sepenuhnya pada bisnes Shaklee selepas meletak jawatan sebagai Programmer Tegar untuk mengejar Financial Freedom dan menikmati nikmat bahagia bersama anak-anak.Alhamdulillah.

Hubungi saya jika anda ingin menjadi sebahagian ibu ibu bekerja dari rumah.

Munirah Hazam, 019-5768456